ZÁKAZNICKÁ LINKA
595 136 728
denně / 08:00 - 20:00

PROČ JE DOBRÉ MÍT CESTOVNÍ POJIŠTĚNÍ …

18. 7. 2017

Mnoho lidí si myslí, že jim „kartička zdravotní pojišťovny“ (tzv. EHIC) při výjezdu do zahraničí nahradí cestovní pojištění. Je sice pravda, že s ní máte nárok na nezbytnou zdravotní péči ve státech EU a přidružených zemích. Má to ale háček, respektive hned několik háčků. Proto jsme pro vás připravili krátké shrnutí, co všechno vám kartička pokryje a na co už potřebujete pojištění.

Háček č. 1 přichází už s definicí oné „nezbytné“ zdravotní péče. Ta je totiž zcela na posouzení daného doktora, který vás bude vyšetřovat. Ústředním kritériem je, aby vám zákrok nebo předepsané léky umožnily setrvat v dané zemi po dobu, jakou jste měli v plánu.

Pokud ale zrovna narazíte na lékaře, který s vámi nebude chtít ztrácet čas, můžete si na akutní zánět zubů odnést balíček analgetik s tím, že vám pomůžou bolest až do odjezdu přečkat. Asi není třeba dodávat, že vysněný výlet k moři se tak během chvilky změní na zájezd do pekla. V případě chronických onemocnění se situace ještě více zkomplikuje.

Ve většině případů samozřejmě narazíte na solidní zdravotnické zařízení. Tam ale přijde na řadu háček č. 2: doplatky a spoluúčast. Ta se může v některých státech vyšplhat až na tisíce, v případě většího množství léků nebo komplikovanějších zákroků i na desetitisíce. Zvláště doplatky za hospitalizaci mohou být vysoké.

Háčkem č. 3 je pak to, že ne všechny zákroky hrazené u nás musí být hrazené i v zahraničí. Např. zubní péče není ve Švýcarsku a Dánsku hrazena vůbec, v Itálii nebo Polsku můžete za léky doplatit až 100 % jejich ceny a na Slovensku vám EHIC nehradí třeba horskou službu. Takže pokud vás na dovolené v Dánsku chytne zánět zubů nebo se ztratíte v Tatrách, bez pojištění se nedoplatíte.

A pro úplnost je tady háček č. 4, EHIC vám oproti cestovnímu pojištění pokrývá pouze nezbytné zdravotní náklady. Odpovědnost za škodu, asistenci nebo kompenzaci za zpožděný let od něj čekat nemůžete.

Kartička EHIC vás tedy může částečně zachránit v případě, kdy vyjedete za hranice a na cestovní pojištění si vzpomenete až poté, co se vám něco stalo. Musíte však počítat s tím, že doplatky za léky nebo ošetření vás nakonec nejspíš vyjdou dráž, než na kolik by vás vyšlo cestovko. S tím navíc získáte ještě nonstop asistenční službu, pojištění proti krádeži zavazadel, pojištění odpovědnosti za škodu a mnoho dalších výhod.

Pojištění můžete sjednat zde

Zdroj :  www.axa-assistance.cz